WebP nedir? Nasıl kullanılır? JPG ve PNG’den farkı nedir?

Webp Nedir? Nasıl Açılır? Nasıl Kullanılır?

WebP hakkında bilgiler.

WebP, internet üzerinde web’de kullanılabilen resimler için kaliteli ve parlak sıkıştırma sağlayan modern bir resim biçimidir. WebP boyut olarak, PNG’lerden %26 JPEG resimlerden ise %25 ila %34 arası daha küçüktür. WebP ayrıca %22 ek bayt maliyet ile şeffaf görüntüyü (transparan) desteklemektedir.

WebP Google tarafından geliştirilen bir görüntü sıkıştırma formatıdır. WebP, JPEG, PNG ve GIF gibi diğer popüler görüntü formatlarından daha küçük dosya boyutları sağlayarak web sayfası yüklemelerinin hızını artırmayı amaçlamaktadır.

WebP, görüntüleri kayıpsız veya kayıtlı sıkıştırma yöntemleri kullanarak sıkıştırabilir. Kayıpsız sıkıştırma, görüntü kalitesini bozmadan dosya boyutunu küçültürken, kayıtlı sıkıştırma, görüntü kalitesinde kayıplara neden olabilen ancak dosya boyutlarını daha da azaltabilen bir yöntemdir.

WebP ayrıca, alfa kanallarını (transparan pikseller) desteklediği için, PNG formatının sağladığı avantajları da sunar. WebP, çevrimiçi hizmetlerde, web sitelerinde ve mobil uygulamalarda kullanılmaktadır ve daha hızlı yükleme süreleri ve daha düşük veri kullanımı sağlar.

WebP görselleri kalitelerini çok etkilemeden veya bozmadan daha küçük formatlara indirgeyebilen bir görsel formattır. Bu sayede daha profesyonel şekilde web sitesi tasarımlarınızı yapabilirsiniz.

WebP formatı kullanımının en iyi yanlarından biri de şeffaflık özelliğidir. Bu özellik sayesinde fotoğrafların üzerine web site logosu gibi tasarımlarınızı kolaylıkla ekleyebilirsiniz.

WebP kullanımı, web sitenizin hızını artıran etkenlerin başında gelir. Hızlı bir web sitesi kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilir ve yüksek SEO oranına sahiplerdir. Sitenizin hızını etkileyen en önemli faktörlerden biri fotoğrafların yüklenme hızıdır.

Google tarafından geliştirilen WebP uygulaması fotoğrafların kalitesini düşürmeden düşük boyutta fotoğraflar oluşturmanıza yardımcı olan bir uygulamadır. PNG ve JPG formatları kullanıcılar tarafından fotoğraf koyarken en çok tercih edilen uzantılardır.

WebP görüntü dosyaları kalite olarak yaklaşık %30 civarında PNG ve JPG formatlarına benzer. Ayrıca yine %30 oranlarına kadar da daha küçük alan kaplarlar.

Fotoğraf kalitesi yüksek olduğunda bu uzantılar kullanmak web sitenizi ciddi oranda yavaşlatır. Google tarafının bunun için geliştirdiği WebP bu sorunları ortadan kaldıran en iyi uygulamalardandır.

WebP Uzantısı Nasıl Kullanılır?

WebP uzantısı nasıl kullanılacağı da en önemliler arasında yer alır. WebP nasıl kullanılır sorusu yeni başlayanlar ve deneyimli kullanıcılar da dahil birçok insanın yanıt aradığı bir sorudur.

Bu sorunun tek bir cevabı yoktur kullanmak istediğiniz cihaza ve siteye göre izleyeceğiniz yöntem değişim gösterir. Bilgisayarlarınızda kullanmak istiyorsanız kodlama ve kod çözücü gibi uygulamaların bilgisayarlarınızda yüklü durumda olması gerekir. Direkt olarak kullanmak istediğinizde ise bu mümkün değildir.

Apple kullanıcısı iseniz Google tarafından fotoğraflarınızın daha iyi olması için tasarlanan WebP desteklememektedir. Sitenizi kurduğunuz platformun bazı formatları destekliyor olması gerekmektedir. Eğer desteklemiyor ise WebP kullanarak fotoğraf iyileştirme işlemi yapamazsınız. Örnek olarak WordPress altyapılı hosting paketlerinin bazıları desteklememektedir.

WebP Uzantılı Araçlar Nelerdir?

WebP nedir, nasıl kullanılır, WebP araçları nelerdir konusunda son kısımdan bahsetmek gerekirse birden fazla araç vardır. WebP araçları için WebPCodec, Pixelmator, GIMP gibi araçlar ile WebP formatlı uzantılar kolaylıkla açılabilir. Bu araçların çoğu ücretsiz hizmet sağlar.

WordPress altyapısına sahip sitelerde de WebP için tasarlanmış olan eklentiler mevcuttur. Bu eklentilerden de yararlanarak web sitenizi birçok anlamda geliştirebilirsiniz. Aynı zamanda WordPress’in sağladığı bu araçların da bazıları ücretsiz olarak sunulur.

WebP Uzantısı Ne İşe Yarar?

WebP uzantısı nedir ve nasıl kullanılır sorularından sonra ne işe yaradığı da merak konusu olmuştur. Tam olarak araştırma yapmayan kullanıcılar WebP formatının gereksiz olduğunu düşünür ve diğer formatlara alışkın oldukları için bu formatı kullanmaktan vazgeçerler.

WebP formatı fotoğraflarınızın kalitesini düşürmeden daha az yer kaplamasına neden olur. Bu sayede kaliteli fotoğraflar kullanarak okuyucuları siteye çekebilirsiniz. WebP kullanımı sitenizin yüklenme hızının artmasına yardımcı olur. Bu sayede web sitenize gelen ziyaretçileriniz ve müşterileriniz bu durumdan olumsuz etkilenmemiş olurlar.

Ayrıca arama motorları optimizasyonu için de WebP formatına sahip olan fotoğraflar daha yararlı olur. Ancak WebP formatı son zamanlarda yeni popülerleşmeye başladığı için çok fazla kullanıcısı ve uzmanı yoktur.

Kayıplı WebP Uzantısı Kullanımı

WebP uzantısı hakkında öğrenilenlerden sonra kayıplı WebP formatının kullanımının nasıl ve ne olduğu da merak edilir. Kayıplı WebP diğer adıyla kayıplı sıkıştırma, görüntünün bazı kısımlarını ve boyutlarını yok ederek küçültür.

Böylelikle daha düşük baytlı formatlar oluşur ve yer kaplamazlar. Aynı zamanda bu durum web siteniz için de performans arttırıcı bir özelliktir. WebP’nin bu sistemi VP8 key frame kodlamasına dayanır. Yani dosya boyutunu küçültmek için görüntüdeki yan piksellerin kodlarını inceleyerek farklı kodlar.

Bu sayede kullanıcılar için site hızında bir aksaklık meydana gelmez ve ziyaretçi kaybı yaşamazsınız.

Böylelikle JPG, PNG gibi formatlarla uğraşmanıza gerek de kalmaz. Zaten bu formatlar çok fazla yer kapladıkları için web sitenizde takılmalar, büyük boyutlarda olmasından kaynaklı boş alan bulma zorluğu gibi sorunlar çıkarır.

Kayıpsız WebP Uzantısı Kullanımı

WebPformatı hakkındaki birçok bilgiden sonra teknik bilgileri de öğrenmek gerekir. Kayıpsız WebP uzantısı kullanımında birden fazla yöntem mevcuttur. Subtract green transform, color transform ve predictor transform gibi yöntemler vardır. Bu yöntemler genel olarak görüntü kalitesinde herhangi bir azalma meydana getirmez.

Kayıplı WebP kullanımına nazaran daha çok tercih edilen bir metottur. Ayrıca kullandığınız tarayıcı ve sitenizin platformu el veriyor ise kayıpsız kullanmanız web siteniz için tavsiye edilir.

WebP Uzantılı Dosya Nasıl Açılır?

WebP uzantısı hakkında bahsetmiştik. Ancak bu dosyaların nasıl açılabileceği de önemlidir. Bu uzantılı dosyaları açmak istediğinizde bilgisayarınız doğrudan desteklemez.

WebP uzantılı dosyaları açabilmek için uygulamalar mevcuttur. WebPCodec uygulaması ile bu uzantıya sahip dosyalarınızı açabilir ve düzenlemeler yapabilirsiniz. Aynı zamanda web sitenizi WordPress altyapısında barındırıyorsanız bu uzantılı formatları açmak ve düzenlemek için birçok eklenti vardır.

Bu eklentiler sayesinde ek uygulama kullanmadan da WordPress üzerinden değişiklikler yapabilirsiniz.

WebP Uzantısı Kullanmanın Avantajları ve Dezavantajları?

WebP uzantısı nedir, nasıl kullanılır, WebP araçları nelerdir sorularından sonra öğrenmemiz gereken kısımlardan biri de avantajları ve dezavantajlarıdır. WebP kullanmanın iki temel avantajı vardır. Bunlar sitenizin daha iyi olması için ihtiyacınız olan iki etkendir.

Sitenizde fotoğrafların kalitesini artıran bu uygulama sayesinde daha canlı görsellere sahip bir web sitesi oluşturabilirsiniz. Kullanıcıların dikkatini çeken ilk şey fotoğraflardır. Yüksek kaliteli fotoğraflar okunma oranını artırır.

İkinci avantajı ise site yüklenme hızını artırmasıdır. Yüksek kilobayta sahip olmayan fotoğraflar kullandığınız için sitenizin daha hızlı yüklenmesi oldukça normaldir. WebP kullanmak sizin ve web siteniz için olumlu yönde atacağınız en etkili ve en kolay adımdır.

Sabit diskte küçük alanlar kaplamasından dolayı web sitenizin daha düşük bir bant genişliği kullanabilmesine de olanak sağlar. Ancak WebP uzantısı kullanımının avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır.

Sık kullanılan bazı tarayıcılar tarafından desteklenmiyor olması en önemli dezavantajı olarak göze çarpar. WordPress kullanarak web sitesi kurduysanız WordPress’in bazı paketleri WebP eklentisin desteklemektedir. Paket seçimi yaparken destekleyip desteklemediğine dikkat etmeniz gerekmektedir.

Google Tarafından Hazırlanan WebP İçeriği

WebP Uzantısı Destekleyen Tarayıcılar

WebP nedir, nasıl kullanılır, WebP araçları nelerdir konularına değindikten sonra destekleyen tarayıcılara değinmek gerekir. WebP formatının dezavantajlarından bahsederken tüm tarayıcılar tarafından desteklenmediğinden söz etmiştik.

WebP formatını kullanmak istiyorsanız tarayıcılarınızı değiştirebilir veya silebilirsiniz. Ancak bunları istemeyen kullanıcılar için özel WebP formatı dönüşümü yapan uygulamalar olduğunu da söyledik. Bu uygulamaları kullanmak da bir çözümdür fakat tarayıcınızı değiştirmek büyük ölçüde yarar sağlar.

Uzantıyı destekleyen tarayıcıları kullanmak işinizi büyük ölçüde azaltacaktır. WebP formatı Microsoft Edge, Google Chrome, Opera ve Mozilla gibi birçok tarayıcı tarafından desteklenmektedir. Ancak görüntü düzenleyiciler ve görüntüleyiciler desteklemez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir