WordPress teması seçerken çoğu zaman zaman binlerce ücretli ve ücretsiz seçenek arasında kendimizi bunalmış hissederiz. Her temanın bir özelliği ya da tasarımdaki bir farklılığı diğerlerinden daha iyi olduğunu hissettirir. Fakat karar verirken keşke şu temanın bu özelliği, bu temanın da şu özelliği tek bir temada olsun diye düşünürüz. Ne yazık ki bu durum genellikle bu şekildedir.
WordPress siteniz için en iyi temayı nasıl seçebilirsiniz? Bu makalede WordPress siteniz için tema seçerken göz önünde bulundurmanız gereken temel noktalara değineceğim.
Ücretsiz Tema mı ya da Ücretli Tema mı Seçmeliyiz?
Birçok insanın düşündüğü ilk şey, hızlı bir başlangıç için yeterli işlevsellik sağlayacak temayı seçerken ücretli ya da ücretsiz temalardan hangisini tercih etmeleri gerektiğidir. Her şey bütçeye ve işletmenizi web’de sunmak için ihtiyaç duyacağınız özelliklere bağlıdır. Çoğu zaman küçük işletmeler, girişimler ve kişisel projeler sınırlı bir bütçeye sahiptir ve bu nedenle ücretsiz bir WordPress teması iyi bir çözüm olabilir. TemplateMonster , WooThemes, ElegantThemes, InkThemes ve hatta bir pazar yeri olan Envato’ya ait themeforest.net gibi önde gelen tema geliştiricileri , vitrinlerini düzenli olarak ücretsiz WordPress şablonları ile günceller. Dolayısıyla, bu tür yerlerde web’de harika görünmenizi sağlayacak kadar işlevsellik içeren harika tasarımlar bulmanız olasıdır.
Ücretsiz çözümlerle karşılaştırıldığında, premium tema ve şablonlar daha fazla işlevsellik sunabilirler. Fakat kur farkından dolayı, seçtiğiniz tema sağlayıcısına bağlı olarak 50-70 $ ‘dan başlayan fiyatlar ülkemizdeki birçok yeni girişim, web sitesi ya da işletme web sitesi için masraflı gelebilmektedir.
Şöyle bir düşünecek olursak;
- Sıkı rekabet nedeniyle, tema sağlayıcıları ürünlerini geliştirmeye devam etmek için çok çalışıyorlar, temalarını benzersiz özelleştirme özellikleriyle geliştiriyorlar. Her zaman daha hızlı, daha basit ve daha sezgisel olma yönünde geliştirmeye, ürünlerini yeni başlayanlar için kullanımı kolay hale getirmeye çalışıyorlar.
- Ücretli/Premium temalar daha güvenilir olarak biliniyor. Düzenli güncellemeler nedeniyle, daha gelişmiş işlevsellik kazanıyorlar ve bu da tasarımlarını birçok şekilde değiştirebilmemize olanak tanıyor.
- Tema geliştiricilerinin, ürünleri için teknik destek sağlamaları bir nevi zorunluluktur diyebiliriz. Temanızı kurarken veya değişiklik yaparken herhangi bir sorun yaşadığınızda destek ekibinden yardım isteyebilirsiniz. Ayrıca ücretli temalarda yapımcılar genellikle ayrıntılı belgeler, video eğitimleri ve adım adım anlatımlar içeren kılavuzlar da geliştirmektedir.
- Karar vermenizde yardımcı olması için, ücretli tema satıcılarını forumlarda, blog sitelerinde yapılan yorum ve karşılaştırmaları inceleyebilirsiniz.
Bu seçenekleri göz önüne alarak hangisini seçeceğinize karar vermek size kalmış. İşletmenizin büyüklüğüne ve paylaşacağınız veri miktarına bağlı olarak en kazançlı en hızlı, en zarif, en şık ve güvenilir temalara ait teklifleri iyice inceleyip araştırın. Fikrimi sormak isterseniz, ücretli WordPress temaları ücretsizlere nazaran daha güvenilir ve tasarım olarak daha şık ve çekicidir. Ücretsiz olarak indirilemeyecekleri için, satın alacağınız temanız, web sitenizin benzersiz bir tasarıma sahip olması için katkıda bulunacaktır.
Basit ve Çok Amaçlı Temalar Hakkında
Çok amaçlı bir WordPress temasının hazırlanmasındaki temel amaç, her tür marka, şirket veya kuruluşa uyabilecek evrensel tasarımlar oluşturabilmektir. Çok amaçlı temalar, sıradan bir WordPress sitesini güçlü bir işletme veya e-ticaret web sayfasına dönüştürebilmek için zengin özellikler ile birlikte gelir. Genellikle bu tarz temalar bilindik cihazlar için duyarlı (responsive) olarak geliştirilmiştir, birden fazla tarayıcıyı destekler, sosyal medya entegrasyonu içerir, SEO için optimize edilmiştir. Fakat hız konusunda daha az özelliklere sahip olan diğer temalardan daha yavaş olabilmektedirler.
Basit ve çok amaçlı temaların dezavantajlarından biri kullanmayacağınız özellikleri için yazılan kod satırları ve .css .js gibi dosyaların web sitenizde bulunması, kaynak kodlarında gösterilmeye devam etmesidir. Bu durum web sitenizin hızını belki de güvenliğini olumsuz yönde etkileyebilmektedir..
Ücretsiz temalar daha az özen gösterildiği için, aslında ücretsiz olduğu için sizin de takdir edeceğiniz gibi daha basit bir görünüme ve daha az özelliğe sahiptirler. Bu durum ilk bakışta hoşunuza gitmese de, SEO’nun en önemli unsurlarından biri olan web sitesi ve sayfa açılış hızını stabil tutabilir. Elbette, WordPress topluluğunun sunduğu birden fazla eklenti ve uzantı aracılığıyla işlevselliğini ve özelliklerini geliştirebilirsiniz. Ancak bu durumda, örneğin bir WordPress blog sitesini bir e-ticaret sitesine dönüştürmek için daha fazla zaman, para ve çaba harcamanız gerekecektir.
Çocuk Temaya Sahip mi?
WordPress teması seçerken çocuk tema özelliğinin olmasına dikkat etmeliyiz. Peki neden?
Bazı durumlarda kullandığınız tema web sitenizin tasarımında değişiklik yapmanıza imkan tanımayabilir, bu gibi durumlarda temamızın dosyalarında değişiklik yapmamız veya yaptırmamız gerekebilir. Gerekli düzenlemeleri yaptık, evet web sitemiz çok daha güzel oldu. Peki ya temamıza güncelleme gelirse?
Bu problemi çocuk temasıyla nasıl aşacağımızı öğrenelim.
Öncelikle çocuk temasını aktif hale getiriyor ve kullanmak için seçiyoruz. Örneğin ana temanın comment.php (yorumlar kısmı) dosyasında birkaç satır değişiklik yaptık. Değişiklik yaptığımız bu dosyayı çocuk temanın içine atıyoruz. Eğer değişiklik yaptığımız dosya yolu aşağıdaki şekilde ise;
wp-content/themes/temaadi/assets/style.css
Bu kez değişiklik yaptığımız bu dosyayı aşağıdaki çocuk dosya yoluna kopyalıyoruz.
wp-content/themes/temaadi-child/assets/style.css
Böylece web sitemiz bir dosyayı çağırırken bu dosyanın çocuk teması içinde olup olmadığını kontrol edecek ve eğer varsa ana temanın diğer dosyalarının yanında bu dosyayı da açacaktır. Kısacası artık ana temadaki style.css dosyasını değil, çocuk temadaki style.css dosyasını çağıracaktır. .
Geliştirici Profesyonel Destek Sağlıyor mu?
Bir tema satın aldığınız da ya da ücretsiz seçtiğinizde herhangi bir problem anında teknik destek ekibiyle iletişim kurabilmeniz oldukça önemlidir. Tema yapımcıları genellikle ticket, e-posta, çevrimiçi destek ve telefon yoluyla ücretsiz destek sağlayabilmektedir. Bazıları ise pakette teknik desteğin içermemesi durumunda teknik destek sağlamayacağını, destek almak için destek paketini satın almanızı ya da güncellemeniz gerektiğini belirtir. Bu nedenle, siteniz için bir WordPress teması seçerken her şeyi dikkatlice iki kez kontrol ettiğinizden emin olun.
Tema Kullanımı İçin Ayrıntılı Belgeler Mevcut mu?
Zevkler ve renkler tartışılmaz. Bazı kişiler telefonla desteği tercih ederken bazıları e-posta ile iletişim kurarlar. Bazıları ise tema ile birlikte gelen ayrıntılı belgeleri inceleyerek problem gidermeyi sever. Temanızın geliştiricisi ücretsiz ömür boyu destek sağlamıyorsa, tema dosyanızın içinde ayrıntılı dokümantasyon paketinin olmasına mutlaka dikkat edin. Satın alacağınız temada bu belgeler eksikse, daha iyi bir alternatif aramanızı öneririm.
Kullanacağınız Tema Duyarlı mı?
WordPress sitenize tema seçerken bu, 1 numaralı önceliğiniz olmalıdır. Biliyorsunuz ki web kullanıcıları artık sadece bilgisayarlardan değil, mobil cihazlardan da webde üzerinde gezinebilmekte. Tema seçerken duyarlı olmasına (responsive) mutlaka ama mutlaka dikkat etmelisiniz.
Bazı kaynaklarda Google’ın, sıralama yaparken mobil uyumlu web sitelerini tercih ederek arama sonuçlarında daha üstlere yerleştirdiği ifade edilmiştir. Bu şekilde, ziyaretçilerinize yalnızca daha keyifli bir göz atma deneyimi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda erişilebilirliğinizi de geliştirmiş olursunuz. Satın alacağınız temanın duyarlı olup olmadığından emin değilseniz, Responsive Design Checker aracını kullanarak web sitenizi farklı cihazlar için uyumlu olup olmadığını test edebilirsiniz.
Tema SEO Dostu ve Çapra Tarayıcı Uyumlu mu?
Web sitenizin SEO dostu olması ve herhangi bir tarayıcıda düzgün çalışması gerektiğini söylemeye gerek yok. Bununla birlikte, bazı tema sağlayıcıları, bu vazgeçilmez önemli noktaları temalarında bulundurmayı tercih etmez ya da direk göz ardı edebilirler.
Bir temayı SEO dostu yapan nedir? Bu tamamen hedef konulara özgü anahtar kelimelerin başlıklarda, URL’lerde, meta açıklamalarında, gönderilerde ve görsellerde doğru kullanımına bağlı olarak değişir. Rank Math, Yoast WordPress SEO ve All in One SEO eklentileri, sitenizin SEO’sunu önemli ölçüde geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Çapraz tarayıcı (Crossbrowser) uyumluluğu, ziyaretçilerinizin site içeriğinize erişmek için hangi uygulamayı kullandığına bakılmaksızın, tüm sayfaların Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Internet Explorer, Edge vb. gibi tarayıcılarda sağlıklı görüneceği anlamına gelir.
Temanın tarayıcılar arası uyumlu olup olmadığını kontrol etmek için http://browsershots.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz. Browsershots aracı sayfanızın farklı tarayıcılarda ve işletim sistemlerinde nasıl göründüğüne dair ekran görüntüleri alacak ve size gösterecektir.
Tema Kodları Temiz ve Özeli Bir Şekilde Hazırlanmış mı?
Kural olarak, ücretli ürünler olabildiğince en temiz kodlamayla geliştirilirler. Ancak mutlaka istisnalar vardır. İyi kodlanmış bir temaya sahip olmak gerçekten önemlidir? Temiz kodlanmış bir tema hem SEO açısından, hem de temanızı düzenleme ve kullanma açısından kolaylıklar sağlayacaktır.
Kod doğrulama ne anlama geliyor? Bunu İngilizce gramer kurallarıyla karşılaştıralım. Geçerli W3C standartlarına göre oluşturulmuş bir WordPress şablonuna sahip olmak, İngilizce dilbilgisi kurallarına göre bir cümle yazmak gibidir. Bir veya daha fazla hata mantığı değiştirebilir ve tüm cümleyi işe yaramaz hale getirebilir.
Temanızın kod geçerliliğini test etmek için, HTML ve CSS doğrulaması yapan validator.w3.org adresini ziyaret edebilirsiniz.
Temanın Güncelleme Sıklığı ve Geliştirilmesi
WordPress, diğer açık kaynak içerik yönetim sistemlerinden daha hızlı değişmekte ve geliştirilmektedir, bu nedenle trendleri takip etmeniz ve web sitenizi her zaman güncel ve sağlıklı tutmanız gerekir. Bir tema satın alırken ömür boyu ücretsiz güncelleme içerip içermediğini kontrol etmekte fayda vardır. Hiçbir şey mükemmel değildir ve mükemmel bir şekilde kodlanmış ve tasarlanmış bir temanın bile daha iyi çalışması için düzeltilmesi gereken bazı küçük hataları olacaktır.
Bir yıl önce yayınlanan ve o zamandan beri herhangi bir güncellemesi olmayan bir temayı indirmek, hem güvenlik açısından riskli hem de yeni trend özellikleri kaçırmış olma ihtimaline sahiptir.
Sosyal Medya Entegrasyonunun Önemi
Bir WordPress sitesini geliştirmek için kullanılan eklenti ve uzantılar her ne kadar işe yarar olsa da olumsuz yönlere de sahiptirler. WordPress sitenizi çok fazla eklentiyle kullanmak site hızınızı ve güvenliğinizi riske atabilir. Bu yüzden temanızı seçerken sosyal medya özelliklerinin entegre olup olmadığına göz atın. Genellikle, kaliteli temaların sosyal medya paylaşım özelliklerini içeriyor olması beklenmektedir. Yine de, kontrol ederek tercih yapmaya özen gösterin.
Çoklu Dil Desteği
Günümüzde internetin gücü ile büyük küçük tüm işletmelerin global çapta hizmet verebilmeleri oldukça kolaylaşmıştır. Modern ve vizyonu olan her işletme tüm dünyaya açılmayı ve uluslararası toplumlara hizmet vermeyi hedeflemektedir. Örneğin, Türkçe dilinde bir WordPress sitesine sahipsiniz ve bu şekilde yayın yapıyorsunuz, firmanızı merak eden yabancı uyruklu web sitesi ziyaretçilerini Türkçe diliyle karşılamaktansa kendi dillerinde karşılamayı istediğinizi biliyoruz. Sadece İngilizce olması da etmeyebilir, çünkü İngilizce bilmeyen yabancılar da var. Bir ziyaretçiyi kendi diliyle karşılamak daha iyi bir geri dönüş almanızı sağlayacaktır. Bu nedenlerden dolayı tercih edeceğiniz temanın Weglot, (Weglot tavsiye ediyorum.) WPML, Polylang, gibi yabancı dil eklentileriyle entegre olduğundan emin olun . Sitenizin 2, 3 veya daha fazla dilde sunulması, sizin dilinizi konuşmayan ziyaretçiler için genel kullanıcı deneyimini iyileştirecektir.
Temanın Özelleştirme Alanı Kolay ve Anlaşılır mı?
Bir tema satın alırken ya da tercih ederken temanın yönetim arayüzü ve özelleştirme alanı oldukça önemlidir. Neyin nerede olması gerektiğinin gerçekten büyük önemi var, bir değişiklik yapmaya çalıştığınızda bunu fark edeceksiniz. Profesyonel bir web geliştiricisi değilseniz, kontrol panelinin değiştirme kolaylığı ve sezgisel yapısı yüksek önceliğe sahip olmalıdır. Yazı tiplerini, renkleri, logoyu, üstbilgi veya altbilgi öğelerini değiştirmek, resim eklemek ve yönetmek kolay olmalı ve şevk vermelidir. Temayı kendi başınıza düzenleyip düzenleyemeyeceğinizi öğrenmek için tema açıklamasını okuyun, ekran görüntülerine bakın ve kullanıcı yorumlarına da mutlaka göz atın. Daha önceden temayı satın alan ya da indirenlerin fikirleri size çok şey katacaktır. Kötü ya da iyi bir tema asla yorumsuz kalmaz.
Tema Geliştiricisi Güvenilir mi?
WordPress temalarına olan talebin artmasıyla birlikte, piyasada giderek daha fazla sağlayıcı ortaya çıkıyor. Böyle bir eğilim, iki şekilde sonuçlanır. Bir yandan rekabet zorlaşıyor, bu yüzden her biri daha etkili tekliflerle web izleyicisinin kalbini kazanmaya çalışıyor. Öte yandan, profesyonel web temalarının satıldığı bir yer bulmak hiçte kolay olmuyor. Şu ana kadar edindiğimiz tecrübelere dayanarak söyleyebiliriz ki Flatsome teması oldukça kullanışlı, basit, hızlı ve esnek. Tema geliştiricileri sürekli olarak yeni özellikler eklerken, kendi içerisindeki sayfa yapıcı aracıyla sınırsız özgürlükte tasarım hazırlayabiliyorsunuz. Bu nedenle size önerebileceğimiz temalardan biri Flatsome olacaktır.
Tema Modaya ve yeni Trendlere Uygun Görünüyor mu?
Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.
– Heraklitos
Evet, trendler gelir ve geçer. Birkaç yıl öncesine kadar web, Flash siteleri ve skeomorfik tasarıma sahip siteler ile doluydu. Şimdi durum bundan oldukça farklı. Günümüzde kullanıcılar, web sayfası temiz ve minimalist göründüğünde, içerik ön plana çıktığında ve hiçbir şey dikkatini okumadan keyif almaktan alıkoymadığında gerçekten memnun kalıyorlar. Bu durum sayfada kalma oranını da artırıyor. Mevcut dönem tasarımlarının da oldukça hızlı değişeceğine inanıyorum fakat yine de uzun süre kullanılacağı düşünülen bazı trendler var:
- Minimalist tasarımlar (Minimalizm)
- Düz stil tasarımlar (Flat)
- Tam ve tek sayfa tasarımı (One page design)
- Tam ekran fotoğraflar ve videolar vb. (Fulscreen mode)
- Ve son zamanların yeni trendi koyu tasarımlar.
Dolayısıyla temanızı seçerken bu konulara dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.
Tema İşiniz ile İlgili mi? Ya da Ürünlerinize ve Müşterilerinize Hitap Ediyor mu?
İşinize özgü bir WordPress şablonu arıyorsanız, işlevselliğine dikkat edin ve görsel sunumuna bir ziyaretçi ve potansiyel bir müşteri gibi bakarak incelemeyi unutmayın. Bir işletme için web sitesi hazırlamayı planlıyorsanız, işletmenizin kurumsal renklerine bağlı olarak oluşturulmuş bir tema en iyi seçim olacaktır. İşiniz için değil de bir eğlence projesi üzerinde çalışacaksanız, daha parlak ve daha neşeli renk paletleri seçebilirsiniz.
Tema, renk şemasının yanı sıra emlak projeleri, ilan listeleri, portföyler için hazırlanan galeri sayfaları , oteller için rezervasyon formları vb. Gibi işe özgü unsurları da içermelidir . Ayrıca, ücretli WordPress temaları genellikle amaca yönelik hazırlanmış resim ve görseller ile birlikte gelir. Böylelikle web sitenizde ücretsiz olarak güvenle kullanabileceğiniz telif hakkı olmayan kaliteli görsellere sahip olabilirsiniz.
Web siteniz için en iyi WordPress temasını nasıl seçeceğinize dair makalemizi burada sonlandırıyor, konuyla ilgili olarak birçok önemli noktayı hoş ve kolay bir şekilde sunan bu güzel ve kapsamlı infografiği sizlerle paylaşmak istiyorum.
Gördüğünüz gibi, doğru seçimi yapmak göründüğü kadar kolay değil. Her zaman ön araştırma ve karşılaştırma yapmanız önemli. Kod temizliği, açılış hızı, web trendlerine uyumluluk, bileşen özellikleri ve diğer özellikleri her zaman sizin tarafınızdan müdahale edilebilir olmalıdır. Hedefiniz belli ise ve tek bir amaç için web sitesi hazırlıyorsanız çok amaçlı bir tema seçmekten kaçının. Bu, aramanızı daraltacak ve WordPress siteniz için en iyi şablonu bulmanıza yardımcı olacaktır.
Size birkaç soru; Siteniz için tema seçerken siz özellikle en çok neye dikkat edersiniz? Ücretli mi yoksa ücretsiz tema mı tercih edersiniz? Lütfen düşüncelerinizi yorum alanında bizlerle paylaşın.
Son olarak, pazarlamaya daha fazla zaman ve enerji harcamanız gerekiyorsa, WordPress sitenizin tasarımsal ve teknik kısımlarını yönetmek için bir uzman ekibe ihtiyacınız olabilir. Bu tür hizmetler Roneon tarafından sağlanmaktadır.